Μελισσόχορτο
(Melissa οfficinalis L.)
Το μελισσόχορτο πήρε το όνομά του από την ιδιότητα του να προσελκύει τις μέλισσες και στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη. Περισσότερα από 2000 χρόνια πριν χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό βότανο με αναφορές από τον Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο αλλά και από τον Ρωμαίο Πλίνιο. Στον μεσαίωνα πίστευαν ότι ήταν ερωτικό γούρι, ελιξίριο για την μακροζωία και ότι μπορούσε να δράσει κατά των πονοκεφάλων.
Μαγείρεμα
Το μελισσόχορτο έχει μια γλυκιά, λεμονάτη γεύση και μπορεί να συνοδεύσει σούπες, ψάρια, μανιτάρια, λεμονάτα και πουλερικά ή κρέατα ειδικά σαν μαρινάδα. Μαζί με το μελισσόχορτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα όπως μέντα, θυμάρι, δάφνη, δενδρολίβανο, πιπέρι και άλλα.
Με το μελισσόχορτο μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα ζεστά η κρύα αφεψήματα και συνδυάζεται υπέροχα με τσάι του βουνού ή μέντα.
Παραδοσιακές Ιδιότητες
Παραδοσιακά το αφέψημα του μελισσόχορτου χρησιμοποιείται ως ήπιο ηρεμιστικό καθώς βοηθάει στην αϋπνία, αλλά έχει και άλλα οφέλη στην πνευματική υγεία καθώς βελτιώνει την μνήμη καθαρίζει το μυαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της κατάθλιψης. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς ειδικά σε περιπτώσεις υπέρτασης. Ανακουφίζει τις πεπτικές διαταραχές, την καταρροή, τις ημικρανίες, ενώ μπορεί ακόμα να ελαττώσει τους πόνους της περιόδου.