Χαμομήλι
(Marticaria chamomilla L.)
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα με αναφορές από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη αλλά και τους Αιγύπτιους που το είχαν αφιερώσει στον θεό Ήλιο που ήταν ο γιατρός των μολυσματικών νόσων. Το όνομα του σημαίνει μήλο του εδάφους (χάμω και μήλο) και η χριστιανική παράδοση το έχει αφιερώσει στον Άγιο Γεώργιο επειδή ανθίζει κοντά στην γιορτή του.
Mαγειρική
Το τσάι από χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα αφεψήματα διεθνώς αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορα γλυκά όπως μπισκότα, cupcakes, σορμπέ, παγωτά, smoothies και κρέμες. Σε τσάι μπορούμε να το συνδυάσουμε με σπόρους γλυκάνισου, λουίζα, μελισσόχορτο, μέλι, λεμόνι, ξύσμα από πορτοκάλι και άλλα πολλά για να πάρουμε ένα απολαυστικό αφέψημα.
Παραδοσιακές Ιδιότητες
Παραδοσιακά το αφέψημα χαμομηλιού χρησιμοποιείται κατά του άγχους, της αϋπνίας, των γαστρεντερικών μολύνσεων, φουσκωμάτων, φλεγμονών και της διάρροιας. Βοηθά σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, τονώνει το ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει τους πονοκεφάλους και το συνάχι. Άμα το χρησιμοποιήσουμε σε κομπρέσες, αφού έχουμε αφήσει το αφέψημα να κρυώσει, μπορούμε να ανακουφίσουμε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ερεθισμούς και μολύνσεις από μύκητες. Τέλος για τα πρησμένα μάτια μπορούμε να βάλουμε χαμομήλι σε παγοκύστες στη κατάψυξη και μετά να τα ακουμπήσουμε πάνω στα κλειστά βλέφαρα.