Δεντρολίβανο
(Rosmarinus οfficinalis L.)
Το δενδρολίβανο κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη αφού όταν αναδύθηκε από την θάλασσα αυτό τυλίχθηκε γύρω της. Στην αρχαία, αλλά και την νεώτερη Ελλάδα, χρησιμοποιούταν καιόμενο για τελετουργικούς λόγους σε ναούς των αρχαίων θεών και στις εκκλησίες. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι άμα το έκαιγες στην ύπαιθρο καθάριζε ο ατμοσφαιρικός αέρας. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης ότι το δενδρολίβανο τόνωνε την μνήμη και το μυαλό και γι’ αυτό οι σπουδαστές το φορούσαν γύρω από το λαιμό τους ή το έπλεκαν στα μαλλιά τους.
Μαγείρεμα
Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής αλλά και της μεσογειακής κουζίνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών αφού μπορεί να αρωματίσει ψητά όπως ψάρια, αρνί, πουλερικά, κουνέλια, χοιρινό, βοδινό και πατάτες. Το δενδρολίβανο λόγω των βελονοειδών του φύλλων καλό είναι να το ψιλοκόβουμε ή να το σπάμε σε ένα γουδί πριν το χρησιμοποιήσουμε για να μην μας είναι δυσάρεστο όσο το τρώμε. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρωματικά φυτά το δενδρολίβανο είναι καλό να το βάζουμε από την αρχή του μαγειρέματος ειδικά στα ψητά
Παραδοσιακές Ιδιότητες
Παραδοσιακά το δενδρολίβανο από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται ως ρόφημα για την βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Βοηθάει στην πέψη, ενάντια του φουσκώματος και της ανορεξίας. Επειδή είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος αντιμετωπίζει την ατονία, την υπερκόπωση κα την εξάντληση. Τέλος, λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης του, βοηθά στα κρυολογήματα, τις βρογχίτιδες και το βήχα. Εξωτερικά το έγχυμά του χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για πληγές, φλεγμονές και κατά της κυτταρίτιδας.
Αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Στα χωριά το χρησιμοποιούσαν ως "εκτρωτικό".