Τσάι του Βουνού
(Sideritis raeseri Boiss. & Heldr.)
Μαγειρική
Με τσάι βουνού μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα αφεψήματα, οι πιο γνωστοί συνδυασμοί είναι με μέλι, κανέλα ή λεμόνι, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και με μήλο, ξύσμα από πορτοκάλι και αλλά φρούτα. Η διαφορά του από το κλασσικό τσάι είναι ότι δεν περιέχει καφεΐνη, ως εκ τούτου δεν είναι διεγερτικό και μπορούμε να το πιούμε ακόμα και πριν τον ύπνο. Εκτός από αφεψήματα το τσάι του βουνού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να περιχύσουμε ή να μαρινάρουμε διάφορα φαγητά όπως θαλασσινά η πατάτες.
Παραδοσιακές Ιδιότητες
Παραδοσιακά το τσάι του βουνού το πίνουμε κυρίως το χειμώνα για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γαστρεντερικών διαταραχών και φλεγμονών του ανωτέρου αναπνευστικού. Έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει την καρδιά και το κυκλοφορικό χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που έχει. Επίσης τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να αναζωογονήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα βοηθώντας προληπτικά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.